SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA ORKISZOWYM CIEŚCIE...


Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: sernik orkiszowy   sernik z brzoskwiniami   orkiszowy spod do sernika  
27 stycznia 2021, 12:38

 


SKŁADNIKI NA CIASTO :

4 szklanki mąki orkiszowej typ 600-750 eko

200g masła (kostka) eko

5 żółtek 

proszek do pieczenia eko

3 łyżki miodu 

 

WYKONANIE

Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i ucieramy (hakiem) na gładką masę.

Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (mniejsza, większa) , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do zamrażalnika 

 

 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ : 

1 kg sera białego (ze wsi)

4 jajka (osobno białka , osobno żółtka)

8-10 łyżek śmietany (ze wsi) lub 10 dag masła 

3 łyżki miodu 

1 budyń śmietanowy eko

szczypta soli 

kilka brzoskwiń w syropie 

 

WYKONANIE

Do misy miksera wlewamy śmietanę (masło), miód i 4 żółtka i ucieramy dotąd , aż składniki się połączą.

Do masy dodajemy budyń i zmielony(zblendowany) ser.

Miksujemy do połączenia składników.

W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.

Ubite białka przekładamy do masy serowej i całość mieszamy łyżką.

Nagrzewamy piekarnik na 180* góra-dół.

Brytfanke wykładamy papierem do pieczenia(eko) i ścieramy większą cześć ciasta.

Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Po 15 minutach wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie naszą masę serową.

Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Po 20 minutach wyjmujemy ciasto i układamy na wierzchu pokrojone w kosteczkę brzoskwinie a na wierzch ścieramy drugą cześć ciasta.

Całość pieczemy 40 minut.

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku do ostygnięcia. 

Jesli widzimy ze wierzch nam się przypieka a czas nie minął , wsuwamy na samą górę blaszkę z piekarnika , żeby zatkała dopływ ciepła. 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz