SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA ORKISZOWYM CIEŚCIE...
| Kategorie: ciasta
Tagi: sernik orkiszowy sernik z brzoskwiniami orkiszowy spod do sernika
27 stycznia 2021, 12:38
SKŁADNIKI NA CIASTO :
4 szklanki mąki orkiszowej typ 600-750 eko
200g masła (kostka) eko
5 żółtek
proszek do pieczenia eko
3 łyżki miodu
WYKONANIE
Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i ucieramy (hakiem) na gładką masę.
Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (mniejsza, większa) , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do zamrażalnika
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ :
1 kg sera białego (ze wsi)
4 jajka (osobno białka , osobno żółtka)
8-10 łyżek śmietany (ze wsi) lub 10 dag masła
3 łyżki miodu
1 budyń śmietanowy eko
szczypta soli
kilka brzoskwiń w syropie
WYKONANIE
Do misy miksera wlewamy śmietanę (masło), miód i 4 żółtka i ucieramy dotąd , aż składniki się połączą.
Do masy dodajemy budyń i zmielony(zblendowany) ser.
Miksujemy do połączenia składników.
W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.
Ubite białka przekładamy do masy serowej i całość mieszamy łyżką.
Nagrzewamy piekarnik na 180* góra-dół.
Brytfanke wykładamy papierem do pieczenia(eko) i ścieramy większą cześć ciasta.
Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Po 15 minutach wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie naszą masę serową.
Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Po 20 minutach wyjmujemy ciasto i układamy na wierzchu pokrojone w kosteczkę brzoskwinie a na wierzch ścieramy drugą cześć ciasta.
Całość pieczemy 40 minut.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku do ostygnięcia.
Jesli widzimy ze wierzch nam się przypieka a czas nie minął , wsuwamy na samą górę blaszkę z piekarnika , żeby zatkała dopływ ciepła.
Dodaj komentarz