Archiwum grudzień 2019


ROGALIKI Z "NUTELLĄ"
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciastka 
Tagi: rogaliki   rogaliki z daktylami   nutella z daktyli  
12 grudnia 2019, 19:09

 

 

SKŁADNKI : 

3 szklanki mąki żytniej typ 720

kostka masła

2 żółtka

3 łyżki miodu

2 łyżka śmietany

NUTELLA

2 garści daktyli

3 łyżki karobu lub kakaa 100%

pół szklanki wody

 

 

WYKONANIE

               

 

 

2 garści daktyli namaczamy we wrzątku.

Masło rozpuszczamy i wlewamy do misy robota. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę , wkładamy do zamrażalnika na 15-20 minut.

 

Daktyle odcedzamy , wkładamy do blendera , dodajemy  resztę składników i blendujemy na gładziutką masę.

 

Po 15-20 minutach wyjmujemy ciasto z zamrażalnika , dzielimy na cztery części , rozwałkowujemy na stolnicy mniej więcej w okrąg grubości ok 0,5 cm. Pod ciasto podsypujemy mąkę.

Następnie okrąg dzielimy na trójkąty dowolnej wielkości.

Na każdy trójkącik nakładamy pół łyżeczki naszej"nutelli" i zwijamy w rulon od większej strony w dół. Zaginamy delikatnie końce i zgnatamy. 

Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego do 180°  piekarnika i pieczemy 20-25 minut. 

 

Smacznego

RAVANI...
Autor: fiolka1312 | Kategorie: ciasta 
Tagi: ravani   ulepek   tureckie ciasto  
07 grudnia 2019, 22:03

 

 

SKŁADNIKI : 

2 szklanki mąki (u mnie żytnia typ720)

2 szklanki kaszy manny białej lub razowej 

opakowanie proszku do pieczenia 

4-5 łyżek miodu

1 jogurt naturalny mały

1 szklanka oleju słonecznikowego lub kokosowego

6 jajek

wiórka kokosowe

 

SYROP

2 szklanki wody

sok z cytryny

3-4 łyżki miodu 

 

WYKONANIE 

 

 

Jajak z miodem ubijamy na gładko. Po 2-3 minutach dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Forme do pieczenia,(szklaną np. naczynie żaroodporne) dużą , smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wylewamy naszą masę i posypujemy na wierzchu wiórkami kokosowymi.

Piekarnik nastawiamy na 180° 

W międzyczasie w małym garnku podgrzewamy wodę z miodem i cytryną.

Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy 35 minut (góra-dół)

Po wyjęciu z piekarnika, ciasto oblewamy naszym ponczem. Ma w nim pływać.

 

Jeśli nie mamy miodu, proporcjonalnie możemy użyć cukru,a jeśli nie mamy szklanego naczynia żaroodpornego, to ciasto możemy upiec w prostokątnej, dużej brytwance.

Ja z racji mojego " skrzywienia"🙃( jak to czasami ludzie mówią),do pieczenia używam wyłącznie szkła a cukru nie posiadam w domu😉.

Ale jeśli ktoś ma ochotę, może użyć zamienników🙂

Jeśli chcemy mniejszy placuszek , składniki dzielimy na pół i tym samym ciasto wlewamy do mniejszego naczynia żaroodpornego.

 

Smacznego